• Софи Маринова

 • Сайт / Facebook профил »
 • Биография

  Още на 2 годинки звездата на "Сънни мюзик" започва да пее и танцува. В самото начало нейната майка й  помага в подготовката за музиката и танците. До 10-ти клас е отлична ученичка в Етрополе, когато музикантите от местен оркестър, впечатлени от хубавия й глас, молят родителите й да й позволят да стане певица. Но от страна на баща й молбата им среща отпор, защото на Софи й остава само година да завърши школото. "Тогава започнах да плача и майка ми ме подкрепи, защото тя като се оженила за татко и прекъснала с пеенето", признава гласовитата изпълнителка, която от 17-годишна пее по сватби и кръщенета.

  Хитовете на Драгана Миркович, Майкъл Джексън, Сандра, Уитни Хюстън, както и цигански песни, са в богатия й арсенал. Учителят й по музика Дойнов е впечатлен от таланта й. Софи Маринова учи до VIII клас в строителен техникум - в клас, в който е единственото момиче. После се мести и учи още две години в училище за шев и кройка. "Мога да шия, ама не обичам. Като ми се скъса копче и моля майка ми или снаха ми да ми го зашият", признава Софи. В училище се изявява винаги и в театралните пиеси -  като Снежанка, или като друга приказна героиня. Освен артистичен талант, учителят й по музика - тогава - "другаря Дойнов" оценява способностите на възпитаничката си и в пеенето. Винаги я кара да дава тон за песен, като при изпълнението я хвали, че е много близо до оригинала. Още тогава той й казва, че ще стане много добра певица и не след дълго "предсказанието" му се сбъдва и сега Софи е сред най-ярките звезди на музикалния небосклон. Наскоро двамата се срещнали, а г-н Дойнов я попитал: "Помниш ли като ти казах, че ще станеш много добра певица?", и й споделил, че се радва, че и е преподавал музика. Винаги взема първа награда на фестивали.

  На 17 години певицата се явява заедно със своя оркестър на фестивал по ромско надсвирване в Осиковица и го печели с песен на цигански - "Очите ми много плачат". "Тогава на този фестивал се видяхме за първи път с Петър /бащата на Лоренцо/, той беше барабанист на конкурентния оркестър "Орхидеи" - те спечелиха при оркестрите, аз като певица", връща се назад тя. Журито начело с Анжело Маликов се впечатлило от "високото" изпълнение на Софи. След това печели първо място на фестивал в Стара Загора - с хитовите "Стари рани" и "Слънчице мое". За голямата сцена я кани шефът на "Ара" Ненчо Касъмов след като я слуша в ресторнат "Герена", където Софи работи като певица заедно със "Супер Експрес". Тогава тя е с руса коса, а спецът я кани в компанията си, виждайки пред себе си бъдеща звезда. Така тя издава албума "Стари рани" със "Супер Експрес", който според редица продуценти е най-продаваният албум у нас. Последва самостоятелен албум - "Единствен мой", след това идва "Моят сън". Софи получава предложение от Супер Експрес да изпее 4 песни в новият им албум, но накрая става така, че записват заедно целия - с цигански песни. Албумът носи заглавието "Песни от сърце". Софи записва самостоятелните "Студен пламък", "Нежна е нощта" и "Осъдена любов". Започва да работи със "Сънни мюзик" при продуцента Крум Крумов през 2004 год. Признава, че се радва, че е при него. В "Сънни" издава албумите "5 октави любов", "Обичам", „Остани”, „Време спри” и „Vip-ът”. А през 2009 год. на пазара излиза дългоочакванта компилация с 64 от най-големите хитове на звездата – “Sofi Marinova Best MP3 Collection”. „Много съм щастлива, че този мой проект беше реализиран - споделя Софи Маринова - Събрах на едно място всички песни, които почитателите ми са харесвали много в последните години и се надявам, че ще приемат този диск като моя подарък към тях за лоялността и обичта им, които ми демонстрират винаги. Сега съм готова да продължавам напред и да правя още по-хубави песни”.

  В музикалната компания започва съвместната си дейност и с рапъра Устата, с когото с хитовете си бързо се изстрелват начело по рейтинг в музикалните класации. Звездите на Сънни Мюзик поставят началото на своята съвместна дейност с тоталния летен хит „Бурята в сърцето ми” още през далечната 2006 год. Същата година се нареждат на чело на музикалните класации с дуетното парче „Точно ти”. На следващата 2007 год. за пореден път изненадват своите фенове с песента „Мой си дяволе”, която излиза и на руски език със заглавието „Я твая”. С нея двамата изпълнители вземат участие в един от най-прочутите музикални конкурси – Евровизия. Следва поредния летен хит – „Дива любов”. По-късно е издаден и R’n’B ремикс на песента. През 2008 год. Софи Маринова и Устата създават още две нови попълнения към съвместния си репертоар: „Чужди устни” и „Толкова силно”. На следващата 2009 год. участието им в шоу предаването Vip Brother ги вдъхновява за създаването на дуета „Бате шефе”. Последното им дуетно парче носи името „Любов ли бе”, която заедно с „Чужди устни” е посветена на борбата с трафика на хора.

  Певицата досега има само първи места от фестивали и конкурси в кариерата си и споделя, че ще бъде много разочарована, ако някога стане втора. Фолкзвездата е първата, която взима статуетката за певица на годината на наградите на списание Нов фолк. В богатата й колекция има награда за принос към музиката, за най-слушана песен, за нови таланти, първо място и на Златния Мустанг, първо място и на фестивала "Ерато" с "Моят сън" измежду изпълнители от Гърция, Сърбия и други държави.